Akademie dračích jezdců

Sídlo: [AKADEMIE-DRAČÍCH-JEZDCŮ.webnode.cz]
Autor: Lossë
Založeno: 25. října 2010
Play-by: mix (play-by-chat/blog/návštěvní knihy BB)
Anotace: Akademická fantasy smíšená z oblíbených titulů, která by se mohla zalíbit především těm, kdo se nemůžou rozhodnout, jestli mají raději draky, elfy nebo kouzelné hůlky.

První dojmy & přehlednost
Tematicky velice zajímavý a lákavý název vám otevře do zelena laděnou stránku se stručným úvodem, vzkazníkem, kontaktem a trochu příliš složitou navigací, která trochu kazí jinak pozitivní dojem slibné jednoduché hry. Využít webnoderskou mapu stránek či vyhledávání je v tomto případě téměř nezbytné.
Přejdu k drobných výtkám ke vzhledu. Bílý nadpis se mírně ztrácí v zelenožlutém podkladu, podnadpis už se čte skutečně hůře. Každá stránka nabízí na webnode naštěstí malé menu vpravo nahoře, které usnadňuje orientaci. Doporučila bych pohrát si víc s designem, ale samozřejmě nemluvím o vlastním vkusu! Myslím totiž, že kdyby jste zvládli vytvořit ještě jedno vodorovné menu nahoru k hlavičce, velmi by to při troše důvtipu vylepšilo orientaci.
Jak už bylo řečeno, ta je zbytečně složitá. Ne zcela špatná, ale dlouho trvá, než se člověk prokliká tam nebo onam. Postrádám úvod, který by rozepsal slova z úvodní stránky a trochu vysvětlil, oč ve hře běží a z jakých světů je převzata. Zprvu se to totiž jeví jako země tolkienovských tvorů společně s draky C. Paoliniho (nevyjímaje odkaz do Ellesméry – propojení s jinou hrou se mi zamlouvá, ovšem ta bohužel přihlášku nepodala a věnovat déle se jí nebudu), ovšem záhy se ukáže, že několik podstatnách konceptů (i obrázků) je převzato také z Harryho Pottera. To by se rozhodně hodilo zmínit, než se návštěvník rozhodne, že začne hrát.
Registrace. Nerozumím, proč zabírá hned dvě místa v menu, když z každé stránky vede jeden jediný odkaz. Bez výčitek by se tyto dvě položky daly “slít” a hned by se tím přispělo k tomu, že ve velmi dlouhém menu ubyde položka.
Ředitelna (i jiná místa). Pokud to na webnodu funguje, pro návštěvní knihy bych se nebála využít umístění do iframe (viz nápověda BB), návštěvní kniha objeví se přímo na stránce a netřeba dalšího rozklikávání.
Seznam studentů. Dalším “zjednodušením” by nejspíše bylo propojení se Známkováním. Mnohé profily připomínají spíše obrázkovou galerii, přičemž podobné hry jsou založené více na textu. Osobně bych veliké obrázky zmenšila na “dokladovou” velikost jako doprovod textu, který beru za přednější, ale samozřejmě je to opět spíše názor subjektivního náhledu. Drak se mi zdá jako položka pokaždé naprosto nevyužitá, neuvádí nic než jméno, přičemž podle názvu hry samé by naopak měli draci hrát asi trochu větší roli. Známkování by se pod tímto uspořádanějším profilem možná vyjímalo lépe, než odsazené daleko od studentů.
A ještě jedna věc, která by snad mohla pomoci: Možná by hráčům i autorovi ulehčilo, kdyby ke všem sekcím, kde je třeba psát e-mail, dosadil místo pouhé adresy stejný formulář BlueBoardu, na který jsem na stránce narazila jen jednou. Pouhé vyplnění předmětu (“Omluvenka”, “Zápis k předmětům” by jistě usnadnilo práci při přebírání e-mailů.
Úplně poslední připomínku mám ke sklepu, dračímu sálu, školním pozemkům a knihovně. Proč nepatří k sobě? Je to ideální materiál pro další samotnou, oddělenou sekci, patří přece k sobě. I v menu jsou o sebe daleko a možná trochu nelogicky proházené navzdory tomu, že některé jsou zjevně důležitější než např. sklep, kam je přístup většině hráčů “odepřen”. Navíc je to zbytečně mnoho kliknutí, než se dostanete tam či onam, a vzhledem k aktivitě (či množství) hráčů je zde možná trochu moc míst, kam jít. Zvlášť v případě chatů je to pravděpodobně bolestné, protože bez pořádné předchozí domluvy se na něm nejspíš málokdy sejdou více než dva lidé. Jediný chat pro místo, kam se nejvíc hodí (asi Dračí sál), by byl možná konstruktivnějším a efektnějším řešením.

Téma & originalita
Téma se mi nezdá nijak ojedinělé (fantasy RPG je spousta), zato je vděčné a každý, kdo má rád fantasy, by si našel “to své”. Je těžké nabrat si zároveň čtyři ročníky a čtyři koleje a udržet přehlednost – proto jsem taky výše doporučila další, oddělené menu, ideálně “rozbalovací”: Stačilo by tam rozdělit studenty pouze podle koleje (anebo ročníku, ale první možnost by se nejspíš lépe realizovala) a hned by se k jednotlivým předmětům propracovávalo lépe. V případě, že by autor chtěl tuto ideu prodiskutovat, budu k dispozici na e-mailu, vyřešením přehlednosti i po designové stránce věci by totiž už nebylo prakticky co vytknout. Jinak myslím, že nápad rozdělit koleje podle antického pojetí povah byl velice zajímavý a originální. Vše ostatní už řekla anotace, je to lákavý svět fantazie a snů.

Aktivita & motivace
Vidím tu buďto menší problém s organizací, nebo je tam skutečně tak málo hráčů, ovšem svedu to na začátek školního roku. V září se vždycky teprve vše rozjíždí a zapadá do vyjetých kolejí. K “rozutečení” hráčů určitě zatím přispívá i neúplný rozvrh, kam bych vřele doporučovala doplnit dolů legendu s vysvětlivkami názvů předmětů. Každému hrajícímu to očividně brzy dojde, ovšem i taková drobná maličkost by jistě pomohla.
Další problém toho, že se hráči zjevně už dlouho nesešli na jednom místě a nezahráli si, už byl zmíněn výše. Je to počet herních míst, snad příliš velký. Pro motivaci využít ve hře i draky, na něž se hra v samotném názvu odvolává, mám jeden smělý návrh: například neodbýt popisek Sportovního a turnajového hřiště slovy “nějaká hra” – proč nevymyslíte cosi jako famfrpál, akorát na dračím hřbetě, s jasně danými pravidly a kolejními družstvy? Jistě by tam brzy přibyly nějaké ty příspěvky. Prázdná návštěvní kniha vyhlíží smutně.

Bylo nebylo…
O dračího společníka nepřijdete, ať už se stanete studentem, či si troufnete přímo na profesora. Očekávejte, že se po vás bude chtít aktivita aspoň jednou týdně (lépe častěji). Profesorský sbor vám při svých hodinách ukládá úkoly a smí vás i známkovat. Co nejlepší výsledky sbíráte, abyste udělali čest své koleji, ta nejlepší totiž ke konci roku vyhraje školní pohár.

Ortel
Akademie dračích jezdců má obrovský, ovšem zatím ne zcela využitý potenciál. Jestliže autor táhne celou hru sám, všechna čest, ale určitě by se i jemu ulehčilo, kdyby si nabral jakýsi základní “tým”, z nichž každý člen by měl na starost určitou část hry. Kolejní mistři samozřejmě zvládají své koleje, moje myšlenka je spíše rozdělit svůj tým na “přijímání nových hráčů”, “zodpovídání dotazů”, “dohled ve hře na školních pozemcích” a tak podobně. Nepochybuji, že s několika málo hráči navíc a dobrým vedoucím příkladem (tj. aby hráči nepsali jen “ahoj”) by se Akademie záhy rozvinula do ještě přitažlivější formy. Základ rozhodně má.
Hodnocení hráčů
[Celkem: 0 Průměr: 0]

2 Responses

  1. Každá stránka se dá ovládat podle jistých možností, ale to není rozhodující. Kritizuji přehlednost, ne fakt, že je hra umístěna na webnodu. Každá hra má své silné i slabší stránky, v mém hodnocení na ně jen poukazuji. Samozřejmě, že každý autor je hrdý na to, co vytvořil. Pokud nechce slyšet i to špatné, nemusí se mi hlásit. :-)

  2. Upřímně… s tím moc nesouhlasím. Tato škola je nejvymakanější, kterou jsem kdy viděla. Pokud má autor tohoto seznamu RPG potuchy o tom, jak těžko se webnode požívá, a není to jako blog.cz. Tak by dal alespoň skvělé RPG. NESOUHLASÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post comment